Kurczak jest jednym z kilku głównych źródeł witaminy b5. Nie jest to jednak idealne źródło dla wegetarian i wegan. Na szczęście witamina b5 występowanie znajduje się również w wielu innych produktach, które będą znacznie bardziej nadawały się na przygotowanie dania wegetariańskiego.

 

Witamina b5 występuje w otrębach pszennych, które są z kolei produktem ubocznym powstałym na skutek mielenia zbóż. Jak na produkt uboczny, a właściwie odpadowy, otręby pszenne są wyjątkowo intensywnie rozchwytywane i docenianie przez sympatyków zdrowej żywności. Dodawane do jogurtów, sałatek, a nawet stosowane jako panierka do smażenia, są niezwykle pożywną i przede wszystkim zdrową przekąską. Poza witaminą b5, są także pełne błonnika i w związku z tym warto uwzględnić je w naszym codziennym jadłospisie. Witamina 5b występowanie pojawia się również w mleku oraz wszelkich przetworach, w których mleko stanowi główną bazę.

Jajko – samo zdrowie?

Na przestrzeni lat zdanie ekspertów wielokrotnie się zmieniało, bo właściwie trudno było określić, czy spożywanie jajek bardziej nam służy czy szkodzi. Faktycznie, zbyt duże spożycie może bardzo źle wpłynąć na poziom cholesterolu. Niemniej, należy pamiętać, że wszystko w nadmiarze może zaszkodzić, a jeżeli nie jemy jajek nałogowo i w ilościach hurtowych, to wyjdzie nam to tylko na zdrowie. Umiarkowane jedzenie jajek, to przede wszystkim dostarczanie organizmowi witaminy b5, białka, ważnych pierwiastków oraz aminokwasów. Ponadto, badania wykazały, że regularne spożywanie jajek może pozytywnie wpłynąć nie tylko na wzrok, ale również na potencję!