Tradycyjnie utarło się już, że na grzyby chodzimy jesienią. Jednak wiele smacznych grzybów wtedy się nie pojawia. Niektóre gatunki pojawiają się już wczesną wiosną, czasami nawet w śniegu. Na dodatek część z nich jest jak najbardziej jadalna.
Szyszkówka świerkowa
Grzyb znany jest również pod nazwą pieniążek szyszkowy. Jest to mało okazały wiosenny grzyb jadalny. Kapelusz ma zwykle około dwa centymetry średnicy. Ma kolory od szarej ochry do ciemnobrązowego. Wyrasta na wysokość około pięciu centymetrów. W kuchni zachwyca łagodnym smakiem.
W Polsce jest dość pospolity, zwłaszcza w miejscach gdzie licznie występują świerki lub jodły. Owocniki tych grzybów pojawiają się bowiem w miejscach, gdzie opadają szyszki, skąd wzięła się ich nazwa. Pojawiają się w dużych skupiskach, które niejako rewanżują małe rozmiary.
Szyszówka tęporozwierkowa
To kolejny wiosenny grzyb jadalny. Jest bardzo podobny do szyszówki świerkowej. Także pojawia się w lasach świerkowych. Dość pospolicie wyrasta z zagrzebanych w ziemi szyszek. Podobnie jak szyszówka świerkowa jest niewielkich rozmiarów. Średnica kapelusza to około dwa centymetry, ale jest pomarszczona, od białawej do ciemnobrązowej barwy. Ma słaby zapach i smak.
Ciemnobiałki
To blaszkow grzyby wiosenne, jak najbardziej jadalne. Są nieco podobne do gąsek w pewnych aspektach. Ich kapelusze są szare i śliskie, blaszki zaś mają białawy kolor. Naturalnie występuje na nich biały nalot. Wyróżniane są ich trzy jadalne gatunki.
Ciemnobiałka krótkotrzonowa, która rośnie na skrajach lasów, w ogrodach i parkach.
Ciemnobiałka wiosenna, która ma wyjątkowo czerwonobrązowy kapelusz, rośnie w lasach i w parkach.
Występuje też górska odmiana, spotykana jedynie na wyższych formach terenu.
Mitrówka półwolna
Jest to grzyb wiosenny z rodziny smardzów. Ma oliwkowo-brązowy kapelusz o wielkości od 2 do 4 centymetrów. Często pojawia się w lasach mieszanych, liściastych, ogrodach i parkach.
Podsumowując
Wiosenne grzyby zwykle nie są najwspanialszymi okazami, jakie możemy znaleźć w ciągu roku. Jednak rośną licznie w momencie, gdy nie ma innych grzybów, więc mogą być dobrym urozmaiceniem diety na wiosnę dla wszystkich, którzy tęsknią za łagodnym smakiem grzybów.
Najnowsze komentarze