Jedzenie warzyw zapewnia korzyści zdrowotne – osoby, które jedzą więcej warzyw i owoców w ramach ogólnej zdrowej diety, prawdopodobnie będą miały zmniejszone ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Warzywa dostarczają składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i utrzymania organizmu.

Składniki odżywcze.

Większość warzyw ma naturalnie niską zawartość tłuszczu i kalorii. Żaden nie ma cholesterolu. (Sosy lub przyprawy mogą dodać tłuszczu, kalorii i / lub cholesterolu).

Warzywa są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, w tym potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego (kwasu foliowego), witaminy A i witaminy C.

Diety bogate w potas mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Roślinne źródła potasu obejmują słodkie ziemniaki, białe ziemniaki, białą fasolę, przetwory pomidorowe (pasta, sos i sok), buraki, soja, fasola lima, szpinak, soczewica i fasola.

Błonnik pokarmowy z warzyw, będący częścią ogólnej zdrowej diety, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Błonnik jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Pomaga zmniejszyć zaparcia i uchyłkowatość. Pokarmy zawierające błonnik, takie jak warzywa, pomagają zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.

Kwas foliowy (kwas foliowy) pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych krwinek. Kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, powinny spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego z pożywienia, a ponadto 400 mcg syntetycznego kwasu foliowego ze wzbogaconej żywności lub suplementów. Zmniejsza to ryzyko wad cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia podczas rozwoju płodu.

Witamina A utrzymuje zdrowe oczy i skórę oraz pomaga chronić przed infekcjami.

Witamina C pomaga leczyć skaleczenia i rany oraz utrzymuje zdrowe zęby i dziąsła. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.

Korzyści zdrowotne.

W ramach ogólnej zdrowej diety spożywanie pokarmów o niższej kaloryczności na filiżankę zamiast innych wysokokalorycznych pokarmów, takich jak warzywa, może pomóc zmniejszyć spożycie kalorii.

Spożywanie diety bogatej w warzywa i owoce w ramach ogólnej zdrowej diety może zmniejszyć ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i udaru mózgu.

Spożywanie diety bogatej w niektóre warzywa i owoce w ramach ogólnej zdrowej diety może chronić przed niektórymi rodzajami raka.

Warzywa zdrowie zapewniają osobom, które regularnie i różnorodnie je spożywają. Dodanie warzyw może pomóc zwiększyć spożycie błonnika i potasu, które są ważnymi składnikami odżywczymi, których wiele osób nie otrzymuje w wystarczającej ilości w swojej diecie.